top of page

DE MAKER

Elke Verbruggen fotografie-AtelierRineke
Elke Verbruggen fotografie-AtelierRineke

“Ik ben een verzamelaar, altijd al geweest”

Als kind raapte ik steentjes op van de grond, scharrelde rond in de werkplaats van mijn vader, op zoek naar ‘schatten’. Om te knutselen, of zomaar om te bewaren of uit te stallen op een plankje in mijn kamer. Ik kleurde mooie grote ronde stenen met ‘wasco’ en hield dan een ‘expositie’ in het schuurtje achter in de tuin.

 

Als ik nu een wandeling maak vind ik bij thuiskomst nog steeds steentjes, stukjes hout en veertjes in mijn jaszak. Het komt vaak letterlijk op mijn pad. En zo gaat het ook met lapjes, kralen en andere materialen. Als ik ze tegenkom op een van mijn ‘strooptochten’ op rommelmarkten en bij kringloopwinkels moeten ze mee naar huis. Mensen brengen mij de oude naaimand van hun overleden moeder, ruimen hun zolder op en weten dat ik alles kan gebruiken. Ogenschijnlijk waardeloos materiaal, maar voor mij pure schoonheid. Ik hou van het ‘niet-perfecte’, van versleten en verweerd, van gebarsten en gebroken. Alles heeft een verhaal. Uiteindelijk heb ik ’n vorm gevonden waarin alles samenkomt. Geïnspireerd door kleur, textuur of hun eigenheid ontstaat telkens iets nieuws. In een wonderlijk, intuïtief, bijna magisch proces van uren handwerk vormt het werk zich bijna als vanzelf. Soms tot grote verbazing van mijzelf. 

Ik geef een nieuw leven aan het materiaal.

Voor mij is dit creatieve proces een mysterie. De bron waaruit een eindeloze stroom van inspiratie vloeit, mijn handen die steek voor steek, letterlijk, alle materialen met elkaar verbinden.  Iets van dat mysterie is terug te vinden in alles wat ik maak. Kleine en grote magische werelden ontstaan en vertellen hun eigen verhaal. Misschien kun je het horen of zien…..     

                         

 

En ‘verzamelen’…dat zal ik blijven doen…ik kan het niet laten.

atelier-rineke.png
bottom of page